Cairwood, James Oliver


James Oliver Curwood ( angielski  James Oliver Curwood ) ( 12 czerwca 1878 – 13 sierpnia 1927 ) – amerykański powieściopisarz i ekolog, autor literatury przygodowej .

Biografia

James Curwood urodził się w 1878 roku w amerykańskim mieście Ouessau w stanie Michigan . Po ukończeniu studiów pracował jako dziennikarz i redaktor . W 1909 roku odbył swoją pierwszą podróż do Kanady . W późniejszym życiu dużo podróżował po Kanadzie i Alasce , gdzie zyskał wrażenia związane z powieściami . Carewoodowi towarzyszyły sukcesy, stał się bogaty iw 1922 r. Zbudował w swoim rodzinnym mieście dom w stylu XVIII wieku – zamek Kerwood.

Zamek Kerwood

Cairwood był obrońcą dzikiej przyrody, w tym walczył o redukcję sezonu łowieckiego , aw 1926 został członkiem Komisji Michigan ds. Ochrony Środowiska.

W 1927 roku Cairwood udał się na Florydę . Podczas połowów został ugryziony przez pająka , co spowodowało reakcję alergiczną, zatrucie krwi i śmierć. Jest zapamiętany w domu. Teraz w Zamku, który zbudował, znajduje się muzeum, w którym corocznie odbywają się uroczystości ku czci pisarza.

Kreatywność

Pierwsze opowiadania zostały opublikowane przez Kirwooda, kiedy był nastolatkiem, ale nie otrzymał za nie opłaty. W swoim krótkim życiu napisał ponad 30 powieści. Najsłynniejsze z nich to: ” Kazań “, ” Grizzly “, ” Ulice Północy “, ” Syn Kazań “. Jego powieści kontynuują najlepsze tradycje europejskiej i amerykańskiej literatury przygodowej, w szczególności prace Jacka Londona na północy. Głównymi bohaterami jego powieści są dzikie zwierzęta na wolności ( wilki , psy, niedźwiedzie itp.). W języku rosyjskim kilka powieści zostało przetłumaczonych przez Michaiła Czechowa , brata pisarza Antona Czechowa .

Bibliografia

  • 1908 – Odwaga kapitana Plum (The Courage of Captain Plum)
  • 1908 – Hunters Wolves (myśliwych WOLF)
  • 1909 – Wielkie Jeziora
  • 1909 – Złote górników (Złote Hunters)
  • 1910 – Szlak Danger
  • 1911 – Honor wielkich śniegów
  • 1911 – Philip Steele (Steele z Królewskiej Mounted)
  • 1912 – Północny kwiat (kwiat północy)
  • 1913 – Serca związane z lodem (Isobel: Romance of the Northern Trail)
  • 1914 – Kazań (Kazań)
  • 1915 – Kraj Boga i Kobieta
  • 1916 – The Chase (The Hunted Kobieta)
  • 1916 – Grizzly (Grizzly King)
  • 1917 – Syn Kazań (Baree, Syn Kazań)
  • 1918 – Dziewczyna z północy (The Marage O’Doone)
  • 1919 – Rolling Stone of the North (Nomads Północy)
  • 1919 – Tam, gdzie zaczyna się rzeka (koniec rzeki)
  • 1920 – Powrót do Bożego kraju
  • 1920 – Dolina Cichych Duchów (Dolina Cichych Ludzi) (Dolina Cichych Ludzi)
  • 1921 – Bóg kraju – szlak do szczęścia
  • 1921 – Złoty pętla (Złoty Snare)
  • 1921 – wypalanie lasów (Flaming Las)
  • 1922 – W dziczy na północy (The Country Beyond)
  • 1923 – At the Last Frontier (The Alaskan)
  • 1924 – Gentleman of Courage
  • 1925 – Stara droga (The Ancient Highway)
  • 1926 – Błyskawica (Swift Lightning)
  • 1926 – Czarny Hunter (The Black Hunter)
  • 1928 – Na równinach Abrahama (Równiny Abrahama)
  • 1929 – Okaleczona Pani z Peribonki
  • 1930 – drewno zielone
  • 1930 – Syn Lasu
  • 1931 – Falkner morza śródlądowego

Tarcze

  • 1953 – “Powrót do ziemi Bożej” – na podstawie powieści o tym samym tytule (1920).
  • 1961 – “Wild Dog Nikki” – na podstawie powieści ” Wild Dog of the North “.
  • 1983 – “The Tramps of the North” – na podstawie powieści “The Vagrants of the North ” (1919).
  • 1987 – “W dziczy, gdzie płyną rzeki …” – na podstawie powieści ” In the Wilds of the North ” (1922).
  • 1988 – ” Niedźwiedź ” – na podstawie powieści “Grizzly” (1916).
  • 1994 – “Oko wilka” – na podstawie powieści “Kazań” (1914).
  • 1994 – “Duch wojownika” – według opowiadań “Łowcy na wilki” i “Łowcy za złoto”.
  • 1995 — «Глаз волка 2: переход на север» — по роману «Бари, сын Казана» (1917).
  • 1995 — «Кровь охотника» — по мотивам рассказов.

Start a Conversation

Your email address will not be published. Required fields are marked *